Κώδικας Δεοντολογίας

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ

Εισήγηση του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ. προς τη Γ.Σ. της 30-3-1997

Στο 14ο Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριο των Συλλόγων Σαρακατσαναίων που έγινε τον Απρίλιο 1995 στην Κομοτηνή μέσα από Εισηγήσεις του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ., διεφάνη η αναγκαιότητα να συνταχθεί γραπτώς ένας Κώδικας Δεοντολογίας που θα διέπει και θα καθορίζει ξεκάθαρα και με σαφήνεια, τις δραστηριότητες των συλλόγων – μελών της στα πλαίσια της λειτουργίας της. Κι όλα με ένα και μοναδικό στόχο.

Να επιτύχουμε την όσο τον δυνατόν καλύτερη και αποτελεσματικότερη προβολή των εκδηλώσεών μας προς τα έξω, προστατεύοντας παράλληλα την παράδοσή μας, τον λαϊκό μας πολιτισμό, την ιστορία μας, για τα οποία είμαστε υπερήφανοι και τα οποία αποτελούν την πρωταρχική αξία της ύπαρξης μας (συλλόγων και Π.Ο.Σ.Σ.). Στην ουσία του ο Κώδικας Δεοντολογίας δεν αποτελεί κάτι το καινούργιο.

Πολλές από τις διατάξεις του είναι πράγματα, τα οποία έχουν ειπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν και έχουμε συμφωνήσει όλοι σε αυτά, αφού είναι και αυτονόητα. Είναι γεγονός ότι η επανειλημμένη τους αναφορά έφερε σε πολλές περιπτώσεις θετικά αποτελέσματα, σε άλλα όμως όχι.

Αυτό το τελευταίο σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα ύπαρξης σταθερού και σαφούς κειμένου, που θα εξειδικεύει όσα κατά καιρούς έχουμε πει προφορικά και τα οποία νομοτεχνικά είναι αδύνατον να συμπεριληφθούν στο Καταστατικό μας, προς το οποίο πάντως υποχρεωτικά εναρμονίζονται, ήταν δύο από τα στοιχεία, που «βάρυναν» στη σκέψη μας, για την υποβολή της εισήγησής μας στη Γ.Σ. Επίσης η ανάγκη τα μέλη ενός συλλόγου που εκλέγονται για πρώτη φορά στο Δ.Σ. του συλλόγου και δεν έτυχε να παρακολουθήσουν τις οργανωτικές μας διαδικασίες, να μη βρίσκονται προ αδιεξόδου με συνέπεια να αυτοσχεδιάζουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτός ο αυτοσχεδιασμός.

Δεν πιστεύουμε ότι η ψήφιση του Κώδικα Δεοντολογίας είναι πανάκεια για την θεραπεία όσων κατά καιρούς δεν έχουμε καταφέρει. Ελπίζουμε όμως, ότι μπορούμε να το καταστήσουμε ενσυνείδητα ένα «Συμβόλαιο Τιμής», αν εμπεδώσουμε και πιστέψουμε οριστικά και αμετάκλητα ότι:

Όσοι διοικούμε συλλόγους και Π.Ο.Σ.Σ., δεν είμαστε οι συνήθεις τύποι που όλοι βλέπουμε γύρω μας, ευκαιριακά να ασχολούνται με την παράδοση και τον πολιτισμό, αλλά αγνοί ιεραπόστολοι της πανάρχαιας παράδοσής μας, που με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης, αφιερώνουμε σε αυτή ότι πολυτιμότερο μπορούμε να διαθέσουμε από την προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική ζωή, μη λησμονώντας ΠΟΤΕ ότι οι Σαρακατσαναίοι, ήταν άνθρωποι της περηφάνιας, της λεβεντιάς και της αταλάντευτης πίστης στις αξίες του Ελληνισμού,
δεν πρέπει να απογοητεύουμε τον απλό Σαρακατσάνο, που προσβλέπει πάντα με αγάπη, εμπιστοσύνη και κυρίως ελπίδα στον σύλλογο του τόπου του, τον οποίο θεωρεί θεματοφύλακα των ιερών και οσίων του, τα οποία έχουμε καθήκον να φυλάσσουμε όπως την ψυχή μας,
έχουμε ύψιστο χρέος, απέναντι σε αυτούς που δημιούργησαν τους συλλόγους και την Π.Ο.Σ.Σ., όχι μόνον να τους συντηρούμε τυπικά, αλλά να τους καταστήσουμε αυθεντικούς εκφραστές της παράδοσης, του λαϊκού πολιτισμού και της ιστορίας μας, τα οποία πρέπει να παραδίδουμε στους νεότερους γνήσια και ανόθευτα,
πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη το μήνυμα που εκπέμπει η μαζική παρουσία των νέων μας στις εκδηλώσεις μας, που κόντρα στον άνεμο συμμετέχουν σε αυτές και που αυτό είναι η δίψα να τους διδάξουμε την πολιτισμική μας κληρονομιά, η οποία γι' αυτούς δικαιολογημένα περιβάλλεται με αχλύ θρύλου, αφού έχουν υποκλιθεί με σεβασμό μπροστά της Έλληνες και ξένοι επιστήμονες.

Εκτιμώντας τα παραπάνω, εισηγούμαστε στη Γ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ. την ψήφιση του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών της, έχοντας την βεβαιότητα ότι η ψήφισή του, αλλά κυρίως την ελπίδα ότι η ενσυνείδητη τήρησή του είναι για το καλό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για την οποία έχουμε ταχθεί όλοι «να φυλάττουμε Θερμοπύλες».

Λαμία 30 Μαρτίου 1997

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ.

Πρόεδρος – Δημήτριος Κατσαρός

Αντιπρόεδρος – Χρήστος Χαρίσης

Γεν. Γραμματέας – Γεώργιος Μουτσιάνας

Ταμίας – Βασίλειος Τσακούμης

Ειδ. Γραμματέας – Κωνσταντίνος Σουλτογιάννης

Μέλη – Ιωάννης Ζαχείλας

Χρήστος Καπετάνος

Ιωάννης Μπούτλας

Χρήστος Φούντας

 

Κατεβάστε τον κώδικα δεοντολογίας icon pdf